Pavitar Yoga Studio

Kundalini Yoga & Shakti Dance

Over Kundalini Yoga

'Yoga is not about self-improvement, it's about self-acceptance.'

Kundalini Yoga is gekend als de 'Yoga of Awareness' of de 'Yoga van Bewustzijn'. Het woord 'yoga' betekent letterlijk 'eenheid, verbinding' en het verbindt ons letterlijk terug met onze bron van fysische en emotionele gezondheid en vitaliteit.

'Kundalini' betekent letterlijk 'de opgerolde' en verwijst naar de kracht van het bewustzijn, vaak voorgesteld door een slang die opstijgt langs de wervelkolom.

Typisch in Kundalini Yoga is het beoefenen van kriyas, dat zijn specifieke reeksen van houdingen, bewegingen, ademhaling, mantra en mudra met verschillende types van focus en concentratie. Meditatie en relaxatie is ook een belangrijk onderdeel in Kundalini Yoga.

Veel van de gezondheidsproblemen waar we mee geconfronteerd worden, zijn vaak een gevolg van onze stresserende leefgewoontes die ons loskoppelen van onze natuurlijke levenscycli met als gevolg uitputting, irritatie en ziekte.

In het Watermantijdperk is iedereen klaar om Kundalini Yoga te beoefenen, het hoeft niet meer achter gesloten deuren overgedragen worden van meester op leerling, zoals vroeger het geval was. Yogi Bhajan is degene die Kundalini Yoga in het westen (jaren '60) heeft geïntroduceerd en teachers heeft opgeleid.

Hij benadrukte dat we in dit tijdperk met een overvloed aan informatie en kennis een techniek nodig hebben om onszelf te balanceren, om onze intuïtie maximaal te ontwikkelen en 'tools' te hebben om terug een evenwicht te vinden in ons vaak hectische leven vol druk en stress.

Kundalini Yoga is een veilige techniek. De lessen zijn volgens een vaste structuur opgebouwd die lichaam en geest versterken om een verhoogd bewustzijn te kunnen bevatten.

Het beoefenen van Kundalini Yoga is een vorm van zelfzorg en spirituele ontwikkeling die de fysische en mentale gezondheid optimaliseert. Vaak zijn de effecten; toegenomen flexibiliteit, kracht, balans en immuniteit, verbeterde hartfunctie, sterkere botten, sterker zenuwstelsel, verbeterde coördinatie en minder stress. Het helpt bij een positief lichaamsbeeld, meer focus en presence en een algemeen gevoel van welbevinden. Kundalini Yoga heeft vaak ook een balancerend effect op onze hormoonhuishouding.

Vaak vindt er ook een sterke zuivering plaats tijdens de eerste fase van beoefening.

Yogi Bhajan definieerde Kundalini als volgt:

'Kundalini' is the creative potential in each human being. It is known as the nerve of the soul. This, your soul, is to be awakened. It can be experienced when the energy of the glandular system combines with the energy of the nervous system to create such a state of heightened sensitivity that the totality of the brain receives signals and integrates them. Then you become totally and wholly aware, and your creative potential becomes available to you.

0